Pályázatok

GINOP-2.1.8-17-2017-00285

A kedvezményezett neve: HB Műszaki Ipari Korlátolt Felelősségű Társaság
A projekt címe: A HB Műszaki Ipari Kft. versenyképességének növelése adaptív technológiai innováció révén
A szerződött támogatás összege: 14 982 500 Ft
A támogatás mértéke (%-ban): 50 %

A projekt tartalmának bemutatása

A megvásárolt gépek illeszkednek az eddigi profiljainkhoz. Ezek megvásárlásával a termelékenység is jelentősen megnőtt. A gépek előnye még a fejlett elektronikus rendszerük és az energiatakarékosságuk. A fémalkatrészek darabolását táblalemezből készült termékek esetén lemezollón végezzük. A hagyományos lemezolló berendezésekkel a vágási pontosság mm-es tartományban mozog, ez sok esetben nem felel meg a gyártandó termékek méretezett tűréseinek. Az NC vezérlésű lemezollóval tizedmilliméteres vágási pontosság érhető el a számítógépvezérelt ütközőknek köszönhetően, amik a kívánt méretre állítják be a lemezt vágás előtt. Olyan termékek gyártására is tudunk immár vállalkozni, amikre eddig nem, másrészt az olyan termékek gyártása esetén is pontos méretet tudunk tartani, amiknél ez kritikus a hajlítás miatt. Az általunk végzett termelőtevékenység során a darabolt lemezek megfelelő méretekre történő hajlítása egy igen kritikus lépés. A korábbi technológiánkkal ezt kizárólag présgépeken tudtuk végezni. A legtöbb esetben minden termékhez külön szerszámot kellett gyártanunk, ami megnövelte az adott termékre eső költségeket, ezáltal csökkentette az elérhető fedezetet, valamint versenyképességünket a konkurenciánkhoz viszonyítva. A végzett hajlítások pontossága csak utólagos ellenőrzéssel volt megállapítható és nehézkes volt a korrekció, ez legtöbbször a szerszám többszöri módosításával járt, míg a kívánt méreteket el nem értük. Fontos szempont a termelékenység, ami a számítógépvezérelt ütközőknek köszönhetően drasztikus mértékben növekedett, alkatrésztől függően 20-80% is elérhető egységnyi idő alatt. A gazdaságos, erősebb, gyorsabb, pontosabb új modell, a Smart XL a kis-és közepes méretű lemezmegmunkáló vállalkozásokat célozza meg piacául. Alkalmazottaink a legmodernebb, munkabiztonsági szempontból a legújabb fejlesztésekkel ellátott gépeken, kiváló körülmények között dolgozhatnak egy fejlődő, stabil pénzügyi helyzetű komoly perspektívákkal rendelkező cégben. Az új berendezések beszerzésekor kiemelten figyeltünk a hatékonyságra, energiatakarékosságra és az alacsony üzemeltetési költségekre. Vállalkozásunk mindig is eredményesen működött, de a hatékonyságunk javulása révén további javulást várunk.

A projekt befejezési dátuma: 2018.10.16.

A projekt azonosító száma: GINOP-2.1.8-17-2017-00285

GINOP-3.2.2-8-2-4-16-2018-01131

A kedvezményezett neve: HB Műszaki Ipari Korlátolt Felelősségű Társaság
A projekt címe: WINDIRECT vállalatirányítási rendszer bevezetése a HB Műszaki Ipari Kft.-nél
A szerződött támogatás összege: 3 134 000 Ft
A támogatás mértéke (%-ban): 40 %

A projekt tartalmának bemutatása:

Az előző elavult szoftverben rejlő lehetőségeink igencsak korlátozottak és ezen lehetőségeket vállalkozásunk teljes mértékben kihasználta, így ez irányban további fejlesztés nem volt lehetséges, kizárólag úgy, ha egy új alapokra helyezett komplex vállalatirányítási rendszer kerül bevezetésre. Az új rendszer használata a Vállalkozás szinte minden területére kiterjed, raktározás anyagnyilvántartás, számlázás, árajánlatok nyilvántartása, vevő rendelések nyilvántartása, vevői rendelések gyártásban nyomon követése. Az általunk bevezetésre tervezett rendszer komplexitásából adódóan szinte minden területen összefügg. A dolgozók online információkat kapnak a más területen elkészült bizonylatokról. Vevői rendelések rögzítésekor a rendeléshez kapcsolódó anyagigény a raktáros részére elérhetővé válik. A raktáros által betárolt alapanyagok, félkész termékek, segédanyagok, stb., pedig online láthatóvá válik az értékesítési területen dolgozók részére. A gyártási adatok szintén kinyerhetők a rendszerből, melyek mind az üzemvezetés mind a értékesítők részére információval szolgálnak. A bevezetésre kerülő WinDirect integrált vállalatirányítási rendszer ügyviteli, raktári, pénzügyi, főkönyvi, kereskedelmi, termelésirányítási rendszer, amely olyan módon biztosít lehetőséget a napi és időszakos feladatok ellátására, amely szükséges egy cég ügyviteléhez, és amely a munkával járó hibalehetőségeket kizárja, jelentős mértékben lerövidíti a feladatok elvégzésének idejét, és mind ezek mellett a szoftver segítségével minőségi elemzések, kimutatások készíthetők az döntéshozók számára.

A projekt befejezési dátuma: 2020.01.31.

A projekt azonosító száma: GINOP-3.2.2-8-2-4-16-2018-01131

GINOP-6.1.6-17-2018-00421

A kedvezményezett neve: HB Műszaki Ipari Korlátolt Felelősségű Társaság
A projekt címe: Munkahelyi képzések támogatása a HB Műszaki Ipari Kft.-nél
A szerződött támogatás összege: 19 114 329 Ft
A támogatás mértéke (%-ban): 100 %

A projekt tartalmának bemutatása:

A Projekt során az alábbi munkahelyi képzéseket valósítottuk meg:

  • Együttműködés-fejlesztés a mindennapi életben, 40 órás képzés, két 16 fős csoport részére
  • “Felelősséget vállalok a digitális lábnyomomért!” – informatikai alapképzés, 20 órás képzés, két 11 fős csoport részére
  • Hétköznapi hatékonyság a LEAN filozófia tükrében, 40 órás képzés, két 16 fős csoport részére
  • A sikeres vezetés módszertana, 20 órás képzés, egy 5 fős csoport részére
  • IPAR 4.0, 20 órás képzés 3 fő részére

A projekt megvalósításának kezdete: 2019.01.01.

A projekt fizikai befejezése: 2019.12.31.

A projekt azonosító száma: GINOP-6.1.6-17-2018-00421

GINOP-1.2.8-20-2020-02289

A kedvezményezett neve: HB Műszaki Ipari Korlátolt Felelősségű Társaság
A projekt címe: A HB Műszaki Ipari Kft. modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodását segítő fejlesztése
A szerződött támogatás összege: 36 529 267 Ft
A támogatás mértéke (%-ban): 70 %

A projekt tartalmának bemutatása:

A lakatosüzem egy kb. 50 éves épület, mely ebből adódóan felújításra szorult. Az üzemcsarnok a korabeli építési technológiáknak megfelelő anyagfelhasználással épült, mely a jelenlegi kor követelményeinek nem felelt meg. Az épület nyílászárói fém szerkezetűek, melyek koppolit üvegezést kaptak. Ezen nyílászárók hőtechnikailag sem feleltek meg korábbi előírásoknak, illetve a sérült üvegek javítása is nehezen volt megoldható. Emiatt szükségessé vált korszerű műanyag nyílászárók beépítése a meglévő elavult nyílászárók helyett, így hőtechnikai szempontból is javult az üzem, illetve a természetes fény bejutását is jobban lehetővé teszi. Az energetikai fejlesztés szempontjából fontos volt az épület külső homlokzati- és födém hőszigetelése, mellyel együtt megvalósításra került a lapostető csapadékvíz elleni szigetelése is. A lapostető vízszigetelése kiemelten fontos volt a lakatosüzem szempontjából, hiszen a nem megfelelő szigetelés miatti esetleges beázások nemcsak a munkakörülményeket rontották, hanem balesetveszélyessé is váltak a használt elektromos eszközök miatt. Az épület hőszigetelésével és a nyílászárók cseréjével az épület fenntartási költségei csökkentek, ezáltal a költségcsökkentés is növelte a vállalat hatékony gazdálkodását. A felújításokkal és korszerűsítésekkel elértük, hogy a korábban felújított tömegcikk gyártó üzem mellett, a lakatos üzemben is korszerű munkakörülményeket teremtettünk, valamint az üzemegység fenntartási költségeinek a csökkentését is szolgálták a fejlesztések. Az épület a korszerűsítést követően megfelel a hatékony és a mai kornak megfelelő munkavégzésnek, amellyel véleményünk szerint tovább erősödött a vállalat piaci pozíciója, valamint a beszerzésre kerülő új eszközökkel együtt új piaci terület nyithat számunkra.

A gyártó üzemünk a gépek telepítésére alkalmas volt, a szükséges helyigény, valamint a működtetéshez szükséges villamosenergia hálózat rendelkezésre állt. A hegesztő berendezés a korábbi gépparkunkhoz képest egy magasabb színvonalat képviselt, mellyel mind minőségben mind hatékonyságban előrelépést jelentett. Az új hegesztőberendezés használatával csökkent a ráfordított hegesztési idő, valamint az utókezelési műveletek is jócskán lerövidültek.

Korábban 3 db villástargoncával rendelkeztünk, melyek elég magas üzemóraszámmal működtek. Ezen gépek fenntartási költségei magasak voltak és a jövőben még tovább növekedtek volna. Az új emelőgép beszerzésével és munkába állításával növelni tudtuk a rendelkezésre állási időt, illetve az anyagmozgatási mellékidőt nagymértékben le tudtuk csökkenteni. Mivel az emelőgép rendelkezik villa oldalmozgató berendezéssel, így a termékeink szállítóeszközre rakodásának ideje is szintén lerövidült. Ezek alapján elmondható, hogy a berendezés szintén cégünk hatékonyságát szolgálta, ebből adódóan a partnereink pozitív megítélését, így piaci pozíciónk erősödését szolgálta.

A csőhajlító berendezés egy teljesen úgy technológiai láncként kerül be a termelési folyamatainkba. Korábbi hajlító berendezéseink elsősorban profil ívelésre voltak hivatottak, viszont a profilok hajlításait megfelelő minőségben, azaz a profil negatív deformációja nélkül sajnos nem tudtuk elkészíteni. Az új berendezés – a tüskés csőhajlító gép – ezen problémát küszöbölte ki, mivel az üreges profil hajlítási sugarában egy speciális tüske helyezkedik el, így az anyag roncsolás, illetve horpadás nélkül hajlítható. Jelenleg az ilyen jellegű termékeinket bérmunkában készíttettük el, ezáltal kiszolgáltatottak voltunk ezen beszállító által.  A vevői igények változása miatt eszközmódosításokat hajtottunk végre projektünkön. A CMH csőhajlító gép esetében azért kezdeményeztük a berendezés módosítását, hogy nagyobb átmérőjű csövek hajlítását is el tudjuk végezni. A pályázat beadásakor a jelenlegi munkáink igényei és a költséghatékonyság miatt választottuk ki az 56 mm átmérőjű csövek hajlítására alkalmas berendezést, azonban az egyik partnerünk, akiknek jelenleg is gyártott hajlított csőből készült termékeket jelezte, hogy bizonyos szerkezet esetében megváltozna a műszaki tartalom és nagyobb átmérőjű csövekből készülnének, melyekhez viszont a betervezett gép kapacitásai nem voltak megfelelők. Új partner csőhajlítási igényeit is megvizsgáltuk, azonban a berendezéseinken a kívánt hajlítási sugarakat nem tudtuk biztosítani. Megvizsgáltuk az alvállalkozó bevonásának a lehetőségét is, azonban a környezetünkben nem találtunk megfelelő berendezéssel rendelkező partnert, a távoli szállítások esetén pedig gazdaságtalan lenne az alvállalkozó igénybe vétele. Ezek alapján döntöttünk a berendezés módosítása mellett, amellyel már 76 mm átmérőjű csövek hajlítására is képesek lettünk, ezáltal a környéken egyedülálló szolgáltatással tudunk üzemelni, amely a termékkínálatunk bővítését eredményezte, illetve alvállalkozóként tudunk együttműködni több acélszerkezet gyártó vállalkozással. Megítélésünk szerint az új berendezés jelentős versenyképesség növekedéssel járt. A berendezés üzembe helyezésével nem csak kitettségünket tudtuk megszüntetni, hanem új piaci lehetőségeket is teremtett, ezáltal lehetőségünk is nyílt új munkahelyek teremtésére. Ezen berendezés is hozzájárult a piaci pozíciónk megerősödéséhez. Szükségesnek éreztük továbbá egy kézi impulzus hegesztőgép beszerzését, amely a  megrendeléseink gyorsabb, pontosabb és hatékonyabb kielégítéséhez volt szükséges, valamint a nagyobb volumenű megrendelések fogadására is alkalmassá tette cégünket. A megvalósított beruházások a munkavégzés hatékonyságának javítását, és a piaci pozíció erősödését szolgálják. Az eszközbeszerzések és felújítások a munkakörülmények fejlődéséhez járultak hozzá, amely növelte a termelékenységet és ezáltal új lehetőségeket teremtett, valamint a modern munkakörnyezet a gyártási minőséget is pozitívan befolyásolta.

A vevői igények figyelembevételével beterveztünk továbbá 1 db Rolleri élhajlító szerszámcsomag beszerzését, mellyel alvállalkozói munkavégzést tudtuk kiváltani, hiszen a sorozatgyártású termékek esetében bizonyos hajlítások elvégzésére korábban nem voltunk képesek a szerszámozottság hiányában, amely mostantól saját eszközeinken megoldható lett. Így a beszerzést követően a gyártott lemezhajlítást igénylő termékek teljes palettáját saját berendezéseinken tudjuk gyártani, továbbá újabb termékek készítésére váltunk alkalmassá, mely szintén a cég versenyképességét növeli. Megvizsgáltuk a várható megrendeléseket és piackutatást végeztünk telefonon partnereink körében, mely alapján megállapítottuk, hogy a hegesztőgépek a korábbi eszközállományunk kiegészítésével képesek lettünk kielégíteni a rövid és közép távú piaci igényeket. Mivel a hegesztőberendezések esetében összesen 3 db beszerzése volt betervezve, ezért 2 db drágább ITM típusú hegesztőberendezés megvásárlásáról megrendelések hiányában lemondtunk.

Összeségében elmondható, hogy a kívánt változtatások elfogadása jelentősen növelte a HB Műszaki Ipari Kft. versenyképességét, mind a termékkínálat, mind pedig az árszínvonal esetében, továbbá hatékony és korszerű munkakörülményeket tudtunk biztosítani a dolgozóink részére, amely szintén nem elhanyagolható szempont.

A projekt fizikai befejezése: 2021.08.30.

A projekt azonosító száma: GINOP-1.2.8-20-2020-02289